2016. február 7., vasárnap

Kiera Cass - A Párválasztó 



 Fülszöveg: Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz küzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.


Locsogás: Nagyjából két éve figyeltem fel erre a könyvre. A külföldi bloggerek oda voltak a gyönyörtől, kiéhezett rajongók hada alapított blogot; vlogot; rajongói oldalt, hogy mániákus módon hódolhassanak ennek a csodának. Végül egy elhamarkodott pillanatban megvettem az első részt. Azonban elkövettem azt a hatalmas hibát, hogy nem olvastam el. Tudom, bűnös vagyok; de őszintén szólva több tucat olvasatlan könyvem van, ráadásul a tanulmányaim és munkáim miatt nem is igazán jutott időm az olvasásra (*szipog). Ezt persze ti is észrevehettétek. Az ask.fm oldalam ellepték a kérdések. De örömmel jelentem, nem tűntem el, csak kellett egy kis időm, amíg összeszedem a gondolataimat és érzéseimet. A Párválasztó igazi gyógyír volt a szürke hétköznapokra. Egy 21. századi tündérmese, tele izgalommal, cukormázzal és dögös pasikkal.  Kiera Cass, A Párválasztó; kezdődjék hát a kritika! :) 


Leírás: Amerika a III. Világháború és az azt követő ellenséges megszállás után darabjaira esett. Emberek tucatjai haltak meg; népek és nemzetek emelkedtek fel, majd buktak el. Ebből a kaotikus világból emelkedett ki egy királyság, mely a rend megőrzése érdekében kasztokra osztotta a társadalmat, melyből csak a házasság vagy a pénz emelhet ki. Ámde időről-időre van egy másik, sokkal különlegesebb lehetőség is: a Párválasztó, mikor is kaszttól függetlenül 35 lány versenybe szállhat a koronaherceg szívéért, vagy éppenséggel koronájáért. De mi van akkor, ha te egyiket sem akarod? 
  Főszereplőnk, America Singer élete egy szigorú, ámde annál precízebb forgatókönyv szerint telik. Nehéz sorsú családja az ötödik, tehát művész kasztból származik. Az ő dolguk nem más, mint a szórakoztatás. És hát mit ne mondjak, ez se most se a jövőben nem lesz egy kimondottan jövedelmező szakma. Ennek ellenére America reményekkel telve tervezi elkövetkezendő életét szerelmével Aspen-el. Egészen addig, mígnem a nála alacsonyabb rangú fiú büszkeségből ki nem dobja. A fiatal lánynak már csak egy lehetősége maradt: a Párválasztó; melynek köszönhetően elmenekülhet darabokra tört szíve és álmai elől. A tét hatalmas, hisz amennyiben bekerül a kiválasztottak közé, azzal megmentheti csőd szélén álló családját az éhezéstől, a baj csak az, hogy America nem vágyik se a koronára, se a hercegre,.. 

Csakhogy a sors kiszámíthatatlan. America élete a feje tetejére áll, és kénytelen lesz beismerni, hogy mindeddig tévedésben élt. A rózsaszín köd kezd feloszlani, főszereplőnknek pedig meg kell hoznia egy olyan döntést, melyben még ő maga sem biztos. Vajon kit fog választani? Aspent, akit gyerekkora óta szeret, vagy Maxon herceget; a fiút, akit mindvégig félreismert? 



Értékelés: 5/5 A 21. századi Hófehérke posztapokaliptikus meséje már az első oldaltól fogva magával ragadt. Imádtam minden egyes oldalát. A karakterek nagyon szerethetőek, és viccesek, A cselekmény izgalmas és magával ragadó. Olyan ez mint egy isteni süti, elsőre talán túl sok rajta a cukormáz, ámde ahogy rászánod magad, és neki esel, magával ragad az ízek szimfóniája és az a sok-sok pattogós cukorka, mely maga a cselekmény. 
14 éves kortól csak ajánlani tudom. Igazi kötelező darab!

Szereposztás: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése