2016. május 28., szombat

On Sai - Apa, randizhatok egy lovaggal? 


Fülszöveg: Mia Anne tizenhat éves, és nem túl lelkesen Pestre költözik apja munkája miatt. Egyik éjjel azonban különös fantasy világgal álmodik, ahol ő egy mágus, és onnan kezdve álmában egy helyes, pimasz lovagot bosszant. Bele lehet zúgni valaki állába? Kósza csavargó kölyökből lett lovag, semmi kedve egy lányba beleszeretni, és feladni a nehezen kiküzdött életét. Ám nyugtalanítja a szemtelen varázslólány, túl sokszor kalandoznak felé a gondolatai. Legszívesebben sose látná őt viszont, de a lány hatalmas veszélyben van, két világ akarja holtan látni. Mitől férfi a férfi, és lovag a lovag? Amon, az apa, világhírű agykutató zseni, ám nincsenek érzelmei, és a gyereknevelést is könyvekből oldja meg. Budapestre rendelik, Közép-Európa legnagyobb titkos laborjába, a négyes metró alá, ahol a katonaság kétségbeesetten próbálja megakadályozni a két világ között lévő mágikus Fal átszakítását. De ki lehet az ellenség? Mi erősebb, a mágia vagy a tudomány?

Előszó: Idestova hat hónapja porosodik ez a könyv a polcomon. Most mondhatnám azt, hogy ennek a vizsgaidőszak az oka, de mindannyian tudjuk, hogy ez nagyon nem igaz. Egy elhivatott könyvmoly mindig talál egy-két kósza percet, amit olvasással tölthet el. Az "Apa, randizhatok egy lovaggal?" már csak a címe miatt is rengeteg kétséget ébresztett bennem. Tartottam attól, hogy egy nyálasan romantikus ifjúsági regényt takar, amit kínszenvedés lesz olvasni. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy ez az első könyvem az írónőtől, így még csak viszonyítási alapom sem volt. Most viszont már van, és el kell, hogy mondjam: On Sai kifejezetten tehetségesen vegyíti a medieval- és az urban fantasy világát. Engem megvett kilóra. 


Értékelés: Nagyon ritkán fordul velem elő, hogy megkedveljek egy főszereplőt. Egyszerűen a hideg ráz az egysíkú tesze-tosza karakterektől. Most mondhatnánk azt, hogy "ez a YA könyvek szerves része, ahogy az idegesítően pocsék szerelmi háromszögek is", de ez nem minden esetben van így. Kétség kívül rengeteg ilyen sablonos olvasmány van a piacon, de akkor sem skatulyázhatjuk be csak így ezt a műfajt. Persze egy IQ-negatív karakter életébe minden erőfeszítés nélkül képesek vagyunk bele képzelni magunkat, de ha csak ez lenne az egyetlen kritérium, akkor a New York Times bestseller listája is hatvanszor több könyvet tartalmazna. (Na nem mintha olyan nagy lenne az ott reklámozott könyvek minősége.) On Sainak sikerült az, amire csak kevés író képes! Egy könyvben le tudta zárni az egész cselekményt! Na jó, nem erre gondoltam, de szerintem már csak ezért is Irodalmi Nobelt érdemelne. Sikerült felépítenie egy külön kis univerzumot, történelemmel, társadalmi hierarchiával és egy remekbe szabott ősi konfliktus-helyzettel. Mindemellett sikerült emberi karaktereket alkotnia. Mia Anne egy 16 éves lány, aki most  kezdi felfedezni önmagát és az ellenkező nemet. Kicsit suta és kacér, de azért szerethető. Engem nagyon megfogott a bohókás karaktere és az, hogy annyira emberiek voltak a  reakciói. Kósza is pontosan olyan mint egy 17 éves kamasz fiú: néha esetlen és értetlen, de folyamatosan bizonyítani akar nem csak önmagának, hanem a környezetének is. On Sai remekül ábrázolta a fiú küzdelmét önmagával és a vele szemben támasztott elvárásokkal. Kifejezetten tetszettek a belső monológjai. Az írónő stílusa és nyelvezete is külön megér egy misét, ritkán nevetek ilyen sokat olvasás közben. Öröm volt minden egyes oldala, de, hogy egy ideig nem megyek diófák közelébe, az biztos... 14 éves kortól ajánlom mindenkinek! :) 


Kollázs és szereposztás:


források: A búra alatt (Stephen King), A Jég és Tűz dala, imperiors already, cosplayers.com, Taylor Kitsch, Hattie Watson, Tumblr, Rizsavi Tamás photography

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése