2014. október 18., szombat

Gayle Forman - Ha maradnék

Fülszöveg: 
 És te hogyan döntenél? 
Képzeld el, hogy mindened megvan, amiről csak egy lány álmodhat. A szüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséged szélesre tárta előtted a világ kapuit.
Képzeld el, hogy aznap, mikor leesik az első hó, mindezt elveszítheted.
Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz.
Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál?



Imádtam a filmet, tényleg megható és szívszorító volt, ezért olvastam el a könyvet is. Első körben a borító valami hihetetlenül gyönyörű, bár ez mellékes. Mia éli a 17 éves kamaszok mindennapi életét, gimi, barátok és persze szerelem, mígnem egy nap mindent elveszít. Éppen szülei régi barátait készülnek meglátogatni, mikor autóbalesetet szenvednek. Apukája aki szülőként sem hagyott fel a rock and roll imádatával és édesanyja aki szintén a középkorú rockerek életét élte azonnal meghalnak. Ezt az írónő - főleg az apuka esetében - elég részletes
en leírja. Mia és kistestvére Teddy szintén kirepülnek az autóból, de úgy tűnik Miának semmi baja, sértetlenül sétálgat az út szélén, így hát családja keresésére indul. Elsőnek édesapja holttestét találja meg, majd a bokorban rálel saját magára is. 
Valami nem stimmel, valami nagyon rosszul sült el. Mia nem tudja, hogy él-e még, sokkot kapott.
Aztán megérkezik a mentő, és Mia-t helikopterrel kórházba szállítják, az állapota válságos: Élet és halál között lebeg. Mikor megtudja mi vár rá, legszívesebben feladná az egészet, és követné a családját, akárhová is kerültek. Ámde ez nem ilyen egyszerű. Hiába látogatják felváltva a rokonai és barátai, Mia nem akarja folytatni tönkrement életét. Az egyetlen dolog ami még életben tartja, az kisöccse Teddy, hisz mi is lenne a kisfiúval, ha ő is meghalna. De vajon, hogy dönt akkor, ha az utolsó reménysugarát is elvesztette. Feltudja dolgozni, hogy teljesen egyedül maradt? Hogy, ha felébred, már nem lesz senkije? Ezt meglepő módon egészen a könyv végéig nem tudhatjuk meg. Forman nagyon ügyesen összekavarja a dolgokat, talán azért, mert a történet végéig nem is tudta mi lesz Mia sorsa. Feladja, és csatlakozik a családjához, vagy marad, és túléli a rá váró nehézségeket? Te mit gondolsz? Tudnál dönteni a saját életedről?

Értékelésem: Engem enyhén szólva is megrázott, mikor a könyv végén Forman elárulja: Könyve egy igaz történeten alapszik. Borzalmas, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet, pedig ez mindennapi. Ami furcsa, hogy habár maga a történet megrázóan lebilincselő, maga  könyv nem az. Engem valahogy nem kapott el a gépszíj, 2 napba tellett mire kitudtam olvasni. Ez persze ne rémisszen el senkit, nem rossz könyv, de nekem személy szerint nem került a kedvenceim közé. Éppen ezért 3 csillagot adok az 5-ből. A filmet csak ajánlani tudom, ehhez kaptok egy előzetest is, amitől 100% , hogy kiráz a hideg: https://www.youtube.com/watch?v=eCDDvxzpCRI 

És mivel a filmzene is annyira jó, hogy kapásból elbőgöd magad: https://www.youtube.com/watch?v=-2U0Ivkn2Ds


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése