2015. április 12., vasárnap

Stephen King - A ragyogás


Forrás: Moly.hu
Fülszöveg: A ragyogás pompás rémtörténet, amelyben minden hitchcocki klisé adva van: a Colorado-hegység egyik magaslatán a hó által a világtól elzárt szálloda, melynek története hátborzongató rémségek sorozatából áll; egy ún. „második látással”, vagyis ragyogással megáldott-megvert túlérzékeny kisfiú, aki azt is megérzi, ami csak történni fog, s érzékenységével jelen idejű fenyegetésként éli át, ami a múltban már megesett; az alkoholizmusából éppen kigyógyult apa, akinek labilis idegrendszere fokozatosan tovább bomlik, mígnem a Szálloda (amelynek történetét meg akarja írni) szelleme teljesen hatalmába keríti, s ezzel a pusztító szellemmel azonosulva családja megsemmisítésére tör; az elhatalmasodó tébolynak már-már természetfölötti őrületté fokozása, s ennek megfelelően olyan „képsorok”, amelyekhez hasonlók csak a Hitchcock-filmek tetőpontján találhatók; s végül – ha nem is mindenki számára – a megmenekülés.

Jack
Jack Torrance a leszokóban lévő ex-alkoholista tanár állást kap Amerika egyik - ha nem a legpatinásabb szállodájában, a Panorámában. A férfi feleségével, és 5 éves kisfiúkkal Dannye-vel a teljes téli időszakra beköltöznek az ódon épületbe. Nem kis dolog ez, hisz ahogy leesik az első hó, átmeneti otthonuk egyben a börtönük is lesz. Az elszigetelt coloradoi völgyben fekvő hotel ugyan is télen teljes mértékben megközelíthetetlen...
  Jack és Wendy reményekkel telve vágnak bele az útba kisfiuk azonban retteg. Danny az úgynevezett "ragyogás" képességével van megáldva (megverve?) 5 éves korára kész kis zseni, olvas akár csak egy második, - bár a szókincse sem éppen egy 5 éves kisgyermeké. Képessége természetesen nem a gyorsolvasásban fullad ki, Denny látja a jövőt, olvas az emberek gondolataiban és képes megérezni a körülötte lévők hangulatingadozását. Ijesztő képesség ez egy 5 éves gyereknek, de King mestertől már megszokhattuk a bizarabbnál-bizarabb képességű gyerekeket. (Khm.. Carrie)
Danny
Telnek-múlnak a hetek, Jack a Panoráma körül tesz-vesz, míg családja a hotel kényelmét élvezi. Bokrot nyes, tetőt renovál, és mindenek előtt napi két alkalommal ellenőrzi az ódon kazán nyomásmérőjét, hisz elég egy rossz pillanat, és a nyomás szétveti a rozoga kazánt.
A kis Danny mindeközben édesanyjával tanul, élő-halottakat lát, és menekül az életre kelt gyilkos sövényállatok elöl. A szintén ragyogó szakács figyelmeztette erre; a Panoráma rettenetes múltal rendelkezik. Bűnözők, gyilkosságok, kivégzések és még sorolhatnám estig. De melyik szállodának nincs piszkos múltja? A probléma csa az, hogy az ódon hotel mindenre emlékszik...
  Danny álmokat lát KELLÖGEM KELLÖGEM  egy sötét árny, ami rá vadászik, ütő csattan az antik tapétán "Gyere ide te kis sz*ros! Most megkapod a magadét" 
  Jack munka közben rátalál egy albumra benne a Panoráma 80 éves sötét múltjával. Már csak pár darab hiányzik a kirakósból és megírja a sikersztorit! Leleplezi a Panorámát, és akkor végre kitörhet.
A Panoráma (1997-es filmadaptációból) 
De miért tenné ezt? A Panoráma szereti őt. A Panoráma a barátja, megérti őt. Grady a halott gondnok, nemzedékek bálozói, urak a húszas évekből, dámák a Beat korszakból, most mindenki együtt ünnepel! Közösen várják az új vendégeket, már csak egy bökkenő van! Még nem haltak meg. De ha sikerül meggyőzniük Jacket, minden rendbe jön, a Panoráma életre kel, és elpusztít mindenkit.
A halott nő a 217-esben a kutya jelmezes férfi, a halott kisgyerek a játszótéren, és a gyilkos sövény-állatkert, most felkelnek évtizedes álmukból, hogy vadásszanak. Ki éli túl, és ki lesz az új bálozó?

Értékelés: 5/5 Talán nincs is olyan ember aki ne hallott volna már Stephen King munkásságáról. A rajongói által csak King mesternek nevezett író sikert sikerre halmozva írja rémisztőbbnél-rémisztőbb pszicho-horror regényeit. A Ragyogás sem kivétel ez alól. Vérfagyasztó horror egy apáról aki családja életére tör. A történetet kétszer is filmvászonra vitték olyan híres színészekkel a főszerepben mint Jack Nicholson. A Panoráma szálloda üdvözli (üldözi?) kedves vendégeit! Kérjük helyezze kényelembe magát! Kellemes rettegést kívánunk.
 Erős idegzetű olvasóknak ajánlom.

A film thrillere (80's)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése