2015. május 4., hétfő

Sarah J. Maas - Üvegtrón


Fülszöveg: Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.
A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve. 

Figyelem! Mint eddig minden értékelés, ez is a saját véleményemet, a saját érzéseimet tükrözik az adott könyvvel kapcsolatban. Rajongóknak nem ajánlom!

  Régóta szemezgettem már ezzel a könyvvel; egyrészről mert megfogott a fülszöveg, valamint egy kedves ismerősöm ajánlotta. Távolvég sivár bányáiban az ismert világ leghírhedtebb orgyilkosa, Celaena Sardothien robotol. Ő aki 18 éves fiatal nő létére emberek tucatjait gyilkolta meg, most rabszolgaláncon vezekel Adarlan kegyetlen uralkodójának legnagyobb örömére. Csakhogy, mi lesz, ha egyszer ez a lány kiszabadul? Ki lesz az első, akin bosszút áll?
  Adarlan jóképű koronahercege Dorain  Havilliard Távolvégbe utazik. Nem egy békés kiruccanás ez, hisz útját kegyetlen haramiák és a leigázott népek lázongó fegyveresei keresztezik. De őt csak egy cél hajtja: kiszabadítani, és magával vinni Celaena Sardothient, mint személyes bajnokát.
Adarlan uralkodója egy véres összecsapás keretein belül kívánja kiválasztani személyes bajnokát, azt a személyt, aki később csettintésre gyilkolja majd a trón vélt- és valós ellenségeit.
  Főhősnőnk természetesen azonnal megragadja a lehetőséget, és útnak indul a herceggel és kíséretével. Érkezésük, és a bajnok kiléte titok, hisz ha kitudódna, hogy a herceg kit is választott, jó pár fej porba hullana.
  Celaena egy percig sem rest, mint minden rendes orgyilkos, azonnal beilleszkedik, és próbál baráti viszonyt kialakítani Chaol Westfall kapitánnyal (bunkó pasi kék szemekkel). Természetesen nem jár sikerrel, így B-tervként elkezd fegyvereket gyártani. Az első megmérettetést könnyen veszi, egészen addig, mígnem valaki meggyilkolja az egyik kiválasztottat. Örült hajsza indul a gyilkos után, hisz nem csak a leendő bajnok élete a tét. A nagy felfordulás közepette érkezik meg a hercegnő, aki, habár ismeri a rémjeleket, és kitűnően beszéli a nyelvet, mégis analfabétának tettei magát. Ha ez nem lenne elég, slusszpoénként Celane legnagyobb vetélytársa az életére tör. Közte és a biztos halál között csak a hercegnő és a Dorian iránt érzett furcsa szerelme áll. Ki lesz a végső győztes, ki kerül ki győztesen a rejtélyes harcból, ahol ész-és akarat kevés a győzelemhez. De a legfontosabb kérdés, kit választ majd Celaena? A jóképű és barátságos herceget vagy a goromba testőrét aki emberszámba sem veszi.

Értékelés: 3,5/5 Félve írtam meg ezt a kis értékelést, mivel nem most olvastam a könyvet. De egyvalami megmaradt bennem, Celaena ellentmondó személyisége. Én egy igazi badass karakterre számítottam, amit valamilyen szinten meg is kaptunk, de valami mégsem stimmel. Nem kapott el az a bizonyos gépszíj, hiányzott a lendület és az a viselkedési forma amit egy orrgyilkostól elvárhatnánk. Az én meglátásom szerint az Üvegtrón is csak (?) egy szimpla romantikus történet, melybe Sarah J. Maas próbált egy kis fordulatot beletenni.  Nem mondom, hogy nem sikerült, mert igenis tetszett, de az, hogy Celaena a könyv végére átment udvarhölgybe valahogy nem nyerte el a tetszésemet. Félreértés ne essék, a történet valamilyen szinten egyedi és új volt, de ugyan arra a szerelmi-háromszöges romantikus fantasy-ra alapul, mint oly' sok könyv előtte. Valami újra vágytam, valami ütősre, de ezt nem kaptam meg, emiatt csak 3,5 csillagot tudok adni. Ettől eltekintve biztosan el fogom olvasni a többi részt is, remélem azok nagyobb hatással lesznek rám. Kövezzetek meg, de azoknak akik valami újra vágynak, nem tudom ajánlani. Egy szokványos romantikus történet ez, ahol a főszereplő éppenséggel orgyilkos. De ez kicsit sem látszik.

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése