2015. június 15., hétfő

A. M. Aranth - A Liliom Kora 

Avagy hódít a steampunk őrület!


Fülszöveg: A Város otthon, béke, biztonság.
Lily, amióta az eszét tudja, a Városban élt. A Város volt hazája, táplálója és élete. Egy nap azonban, amikor rejtélyes emberek rabolják el, rá kell döbbennie, hogy a mélyben a Város szörnyű titkokat rejt: az utcák kövei alatt, a dübörgő gőzgépeknél és kavargó csatornajáratoknál is mélyebben iszonyatos sötétség lapul, amellyel egyedül ő veheti fel a harcot.
  Vincent mindent elvesztett. A lány, akiért az életét is odaadná, eltűnt. A nyomozás során a férfi mindennel és mindenkivel szembeszáll, hogy visszakaphassa – közben nem is sejti, hogy ellenségei már rég kivetették hálójukat, és minden lépés csak közelebb viszi a végzetéhez.
  Közben megállíthatatlanul közeledik újév napja, egy új korszak hajnala, amikor a Város acél szíve lángra lobban és ünneplő embertömegek lepik el a ködlepte utcákat. És egyikük sem tudja, hogy közben éhes szempárok milliói, mint megannyi csillag pislognak a Városra a külső sötétségből. Mert a Város már nem csak otthon és béke, hanem egy ősi, titkos háború frontvonala, amely egész világok sorsát dönti el.

Leírás: Még sosem olvastam steampunk novellát, de ezt a fajta stílust imádom, a filmekbe és tárgyakba belecsempészett történelem maga! Imádom a szerkentyűket és a fogaskerekes bizarr dolgokat, szóval A. M. Aranth legújabb novellája igazi csemege volt számomra. 

Lily
Főszereplőnk Lilianne Locke egy kis kávéstand tulajdonosa, a lány igazi önálló személyiség; saját gondolatokkal és akarattal rendelkezik. Magyarán nem egy szájtáti "átlagos lány vagyok, ja mégsem" karakter. Ám egy nap mindez kevésnek bizonyul, Lilyt elrabolják, s ekkor az eddig biztonságosnak hitt kis élete fenekestül felfordul. A Város, mely készül az 1500. éonfordulóra szörnyű titkokat rejteget. (Engem ez egy kicsit a Wayward Pines címen futó sorozat-adaptációra emlékeztet, ahol szintén adott egy város, melyet a lakosok teljesen elzárnak, és bármire képesek lennének azért, hogy fenntartsák a idilli kisváros látszatát.) A. M. Aranth Városát úgy képzeljétek el, mint egy mechanikus gépezetet. Mindennek és mindenkinek megvan a helye. A hármas alapszabály vonatkozik mindenre, a számok és a szimbólumok uralják ezt a helyet, hisz a stabilitás tartja egyben a Várost, és ez mindenkinek az érdeke, hisz a város egy és örök. Itt nincsenek királyok, vagy miniszterek, a hatalmat a Bankárok és a Mérnökök rendje uralja, mellettük egyfajta munkás-kaszt a Szabadok rendszere. Ők a gyári munkások, a halászok, a tanárok és a rendőrök. Közéjük tartozik Vincent Caege nyomozó is, aki szerelme elrablása után kész felforgatni a város nyugalmát annak érdekében, hogy megtalálja Lilyt. Elhatározza, hogy - ha kell atomjaira szedi a Várost kecskéstől-mindenestől .De persze ne a csík húzza már a repülőt! Milyen történet is lenne ez, ha a hős lovagot szintén nem rabolják el? Imádom az ilyen fordulatokat!  
Steampunk tűvető
   Míg Vincentet feltartóztatják, addig Lilianne-ból Jég, a helyi nyugdíjasklub nindzsa elnöke gyilkost avanzsál. Minek is a főkötő, ha helyette lehet mérgezett tűket kilövő stukkered?
   Az 500 és halál a között tengődő Jég fő feladata, hogy megakadályozza a Kapuk kinyitását, s ne engedje a Tagadóknak beengedi Rintrah-ot és testvéreit. Na de nem kell félni, Rintrah nem azért jön, hogy 40 pár zoknit áruljon egy ezresé', pusztán csak rombolásba és halálba akarja dönteni az emberek világát. Tudjátok egy szimpla hétvégi kiruccanás fő gonosz módra. Lily ezt megtudva azonnal együttműködik elrablóival, és feladva a kávéfőzést, Tagadókra kezd vadászni. Kinek a mozi kinek a gyilkolászás. Míg a kis csapat megmerényeli a black magic-ben utazó Tagadókat, addig Vincent elrablói is mozgásba lendülnek. De mi köze van mindennek egy nemes grófhoz, aki - csak hogy érezzük a törődést - szintén bele van zúgva főhősnőnkbe. Mennyit ér a hit és a becsület ha világok sorsáról kell döntened? És mit fog lépni Rómeó ha szembe kell szállnia Júliával. A Város örök, a Város él, de vajon hagyja, hogy elpusztítsák? 

Értékelés: Abszolút 5/5! Imádtam ezt a 130 oldalba tömörített steampunk gyönyört. Egy kis gonoszság itt, egy kis kungfu-nagyi ott és mindez megspékelve pörgős cselekménnyel és egy sötét titkokat rejtegető Várossal.  Ráadásul az a fordulat a végén! Hát nem mindig győzhet a jó ugye, vagy mégis? A.M. Aranth fantasztikusan ügyesen kezelte az egyensúlyhelyzetet, nincsenek szentek, ahogy vérengző gonoszak sem. Na jó a démon-izéket leszámítva... Ők tényleg képesek lennének 40 pár zoknit árulni egy ezresért. (Vagy lángba borítani az egész világot, de ez már mellékes.) 

Szereposztás és kedvcsináló:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése