2015. június 13., szombat

Victoria Schwab - Az archívum



Fülszöveg: Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olvashatnak. A halottak a Történetek, nyugvóhelyük pedig az Archívum. Papi először négy éve hozta el ide Mackenzie Bishopot, amikor a lány még csak egy rémült, de elszánt tizenkét éves volt. Most azonban Papi halott, helyét pedig Mac vette át: könyörtelen Őrzővé lett, akinek feladata megakadályozni a gyakran erőszakos Történetek felébredését és menekülését. A holtakat nem zavarhatják az Archívumban, valaki azonban mégis szándékosan megmásítja a Történeteket és fontos fejezeteket töröl ki. Hacsak Mac össze nem rakja a megmaradt darabokat, még maga az Archívum is darabokra hullhat. (forrás: Moly,hu)



Leírás: Mindannyian elgondolkodtunk már azon, hogy mi vár ránk odaát? Bárányfelhők? Angyalok? Vagy csak a nagy semmi? Ez az az kérdés amire nem szívesen gondolunk, hisz emberi ésszel felfoghatatlan a halál ténye, és annak megváltoztathatatlansága.
   Mackenzie Bishop egy Őrző. Ő az aki a haláluk után felébredt Történeteket visszakíséri. Munkáját két személyes tragédia is beárnyékolja, melyek a mai napig kísértik. Kisöccse cserbenhagyásos gázolás áldozata lett, szintén Őrző nagyapja előtte 3 évvel halt meg, így átruházva munkáját Mac-re. A fiatal lány élete maga a küzdelem.
Az Archívum
   Haláluk után, minden ember egy úgynevezett Archívumba kerül, ahol megőrzik a testüket. Ők voltaképpen emberformájú dossziék tele emlékekkel, és ha egyszer felébrednek bármit megtennének, hogy kijuthassanak az emberek világába, az Odakibe. Ezek a Történetek az ébredés után megőrülnek és a Sikátor nevű folyosórendszeren keresztül próbálnak kiszabadulni. Az Őrzők dolga, hogy ezt megakadályozzák. Minden egyes Őrző a korához mérten kap levadászandó Történeteket, akiket azonnali hatállyal át kell vinniük egy úgynevezett Visszavételi ajtón. Persze ők ezt nem akarják.
  Az Archívum rendszere egészen addig tökéletesen működik, mígnem Mac és családja be nem költöznek az ódon Coronado hotelba. Az eddig precíz rendszer összeomlik, és Mac listájára az eddig megszokott kiskamaszok helyett most kifejlett Őrzőgyilkosok is felkerülnek. A lány kénytelen szövetségre lépni egy másik Őrzővel, Wes-el. A furcsa gót srác aki él-hal a harcért, elhatározza, hogy bármi áron megvédi Mac-et, még ha az nem is kér segítséget.
  Mac egy igazi badass hősnő. Független és erős, de neki is vannak érzései. Egy nap vadászat közben rábukkan Owenre. Pontosabban a srác találja meg őt. Mackenzie-re ugyan is rátámadt egy kifejlett Őrzőgyilkos, aki - ha nincs Owen - talán meg is öli a lányt. Rejtélyes lovagunk azonban felszívódik, és Mac kénytelen belenyugodni abba, hogy segítségre volt szüksége.

A Könyvtáros
A napok telnek és Mackenzie listája egyre csak bővül, eddig 2-3 névnél nem volt rajta több, de ha most egy Történetet levadásztak, helyette újabb 3 név tűnik fel. Mi van ha nem bennük, hanem az Archívumban van a hiba? Hogy lehet az, hogy a visszavett Történetek ismét életre kelnek és fegyvert ragadva az Őrzők ellen fordulnak. Mackenzie-nek meg kell oldania ezt a veszedelmes rejtélyt, hisz nem csak a saját, de egyben barátai életével is játszik. A nyomozás közben hibát-hibára halmozva Wes-el kénytelenek több szabályt is felrúgni, melynek következménye akár a teljes törlés is lehet. Amennyiben meg akarják tartani az emlékeiket és egyben az életüket, kénytelenek az Archívum legmagasabb tisztségét birtokló Könyvtárosok háta mögött dolgozni. Egyetlen reményük az Archívum vezetője Roland, aki bohókás álarca mögött egy szörnyű titkot rejteget. Ez a könyv megtanít arra, hogy sose ítélj a látszat alapján, hisz bárkiben ott lakozhat a gonosz.

Értékelés:  5/5 A Könyvfesztiválon szereztem be az Archívum első két részét. Olyan kis semlegesek voltak, úgyhogy egy ideig a polcon rostokoltak. Úgy is mondhatjuk, hogy kerültem ezt a két könyvet, pedig már olvastam a Főnix Könyvműhelytől és elmondhatom: Nem éppen unalmasak. Imádom a rejtélyes könyveket, és az Archívum pontosan ilyen! Egy kis misztikum itt, egy kis fantasy ott, és mindez megbolondítva rég elfeledett gyilkosságokkal. Én le se tudtam tenni, pedig ez ritkán fordul elő. Nagyon tudom ajánlani mindenkinek, aki valami újra, valami izgalmasra vágyik!
 
Kedvcsináló montázs:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése