2015. június 13., szombat

Magyar címek viadala?



Számtalanszor belefuthattunk abba a csapdába, hogy az éppen kiadásra kerülő könyvnek van egy névazonos testvére. (Magyarán ugyan az a címe). Ez persze nem újdonság, hisz több millió könyv van a világon, és óhatatlan, hogy egy-egy szerző ugyan azt a címet válassza. Persze az is előfordulhat, hogy a külföldi kiadók lefordítják a címet/alcímet így téve azt névazonossá egy másikhoz. Ékes példa erre Cassandra Clare - A végzet ereklyéi című sorozata. Ugye volt ez a kis törés a filmmel kapcsolatban, az megbukott, de közben már kint volt a filmes borító stb.. Csakhogy! Az első kiadás borítóján még A halál ereklyéi felirat látható. Persze ez azóta megváltozott, hisz cím-azonos a Harry Potter szériával.
  Jelen esetben sem fogjuk megúszni a karambolt, hisz (amennyiben kiadják) Kelly Creagh - Oblivion című kötetét (Soha már 3. rész) az esetben ütközni fog Jennifer L. Armentrout szintén Oblivion címmel megjelenő kiegészítő kötetére, ami Daemon Black szemszögéből íródott, és tréfásan csak az 1.5 rész megnevezést kapta. Habár egyenlőre a Kreigh féle Oblivion még nincs a megjelenési listán, de Armentrout könyvének kiadási jogát már birtokolja a Könyvmolyképző kiadó, ami nem meglepő, hisz eddig az összes rész az ő gondozásukban jelent meg. 
   És itt még nincs vége! A moly.hu-n található megjelenési polcon szintén fenn van J. L. Armentrout Shadows című könyve ami a 0,5 rész. Ez a kötet egyébként Dawson szemszögéből íródott és az ő történetét meséli el Bethany-val.  
Viszont fontos megjegyeznem, hogy a Luxen Oblivion még külföldön sem jelent meg. 2015 decemberére tervezik kiadni (Goodreads információ) 


De ha azt hitted, hogy itt megáll a szekér, hát nem! A tavalyi évben 3 könyv is megjelent a Szikra címmel! Bár a kiadók különbözőek de a címek megegyeznek. Ékes példa ez arra, hogy ha venni akarsz egy könyvet, és csak a címét tudod, jobban jársz, hogy ha beleolvasol, hisz ki tudja: Nem-e zsákbamacskát veszel? 


forrás: http://www.goodreads.com/book/show/25619994-oblivion
           http://moly.hu/polcok/megjelenesre-varva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése