2015. június 22., hétfő

Lindsay Faith Rech - Felelsz vagy mersz



Fülszöveg: Az önjelölt Senki, CG Silverman új suliba kerül, ahol egy csapásra felszállóban találja magát a népszerűségi ranglétrán, hogy végre belőle is válhasson Valaki. Nemtörődöm attitűdje mágnesként vonzza be őt a menő klikkbe, s még mielőtt feltűnne neki, a kalapból előhúzott játéka, a Felelsz vagy mersz ikonikus státuszba emeli őt. Míg lázadó imázsa reflektorfényhez segíti CG-t, egy számára eddig ismeretlen káosz labirintusába is bekergeti. A lány minden újabb hazugságával és merész tettével további ajtók tárulnak fel, amelyek jobb lett volna, ha zárva maradnak. CG katasztrófaszerű csapások sorozatát szabadítja magára. Vajon képes tovább játszani a szerepét? Vagy az egész világ rájön, hogy csaló?

Egy nyereményjáték keretein belül tettem szert erre a könyvre. Izgatottan vártam, hogy megérkezzen, ugyan is egy számomra nagyon sokat jelentő kérdéssel foglalkozik: a napszerűséggel. CG Silverman élete mindig is a normális és a lúzer státusz között ingadozott. Előző iskolájában egy igazi szürke kisegér volt; se nem népszerű, se nem kirekesztett. De most, miután végre-valahára hátat fordíthatott régi életének, úgy dönt, hogy változtatni fog. Igen is ő lesz a suli királynője, a divatdiktátorok vezetője és egyben a gimi lázadója is. Ezzel a döntésével csak az a baj, hogy 1, A giminek már van egy jégkirálynője 2, Sosem volt az a tipikus lázadó típus. Komolyan mondom, nem tudom megérteni az olyan embereket, akik másnak akarják mutatni magukat, mint amilyenek valójában. Főszereplőnk hamar rájön, hogy célját csakis hazugságok árán tudja elérni, így belekezd egy olyan játszmába, ami kis idő múlva pokollá teszi az életét. A jó tanuló kislány egy igazi szélhámos plázacica-pótlékká változik. Ez volt az a pont, ahol kezdtem megutálni a karaktert. Természetesen a helyi klikk vezetője Alona Spelton azonnal felfigyel a kis lázadóra, és mint egy humanitárius Paris Hilton, örökbe is fogadja a lányt. Így a szuper csajok hármasa kiegészül egy negyedik taggal. CG egy ideig a dicsőség fényében fürdőzik, az emberek tátott szájjal csodálják a suli lázadóját, mígnem egy nap elveszti a hazugságok fonalát, és egy olyan lavinát indít el, amit nem tud többé kontrollálni. 
  Mit érdemel az a lány, aki tönkreteszi egy felnőtt férfi életét, s közben hazudik önmagának és az egész világnak? Megmenthető még Cindy Gene Silverman, vagy örökre átvette a helyét CG? Mi lesz a vége ennek a bonyodalmakkal és hazugságokkal könyvnek? 

Értékelés: 4/5 Kíváncsi voltam, hogy milyen lehet egy tipikus gimis regény. A "Felelsz vagy mersz" olvasása közben végre élőben is tapasztalhattam. Kiráz a hideg az olyan pláza-csajoktól mint Alona és Grace, de valahogy megtudom őket érteni. 15 éves kislány létükre felnőtt nőként akarnak viselkedni, de mikor valaki így is kezeli őket, már fel vannak háborodva. Sajnos manapság már egyre több fiatal veszi fel ezt a viselkedési formát, ami szomorú, hisz valóban, a mi generációnk már nem akar mást, csak minél gyorsabban felnőni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése