2015. július 23., csütörtök

Neal Shusterman - Unwind 1 

Bontásra ítélve


Fülszöveg: Mi lesz, ha a szüleid téged is szétbontatnak? 
Szép új világ? 
Egy olyan társadalomban, ahol a nem kívánatos kamaszok testrészeit újrahasznosítják, három szökevény száll szembe a rendszerrel, amely „szétbontaná” őket. 
Connortól meg akarnak szabadulni a szülei, mert túl sok a baj vele. Risa árva, és azért jelölték ki bontásra, hogy spóroljanak a költségeken. Lev szétbontását szigorúan vallásos szülei már születése pillanatában eldöntötték. A véletlen sodorja őket egymás mellé, és a kétségbeesés tartja össze őket, ahogy árkon-bokron át menekülnek, miközben tudják, hogy az életük a tét. Ha sikerül megérniük a tizennyolcadik születésnapjukat, már nem bánthatják őket – de amikor egy egész világ vadászik rájuk, a tizennyolc nagyon-nagyon távolinak tűnik. 
Te vajon túlélnéd?

A megjelenése óta magával ragadott ez a könyv, izgatottan vártam, hogy végre valahára kézhez kapjam, Így nem is csoda, hogy amint volt rá lehetőségem, meg is vettem ezt a lenyűgöző regényt! Neal Shusterman poszapokaliptikus világa megrázó és magával ragadó. Az író egy olyasfajta világot tár elénk, melyben utálnánk élni. Én személy szerint legalább is nem örülnék neki, ha engem, vagy egy barátomat szétbontanák. 
   Az Élet Háborúja után az életpártiak és az abortuszt támogatók egy bizarr megegyezést hoztak: Bevezették a születés utáni abortuszt. Ennek értelmében, ha a szülők nincsenek megelégedve eltévelyedett gyermekükkel, megrendelhetik a bontásukat. A megrendelés végleges és visszavonhatatlan, így ha egy szülő meggondolná magát, már nem tehet semmit, darabjaira szedik a gyerekét, hogy aztán a testrészeit más-más emberekbe ültessék be. Ezzel persze fellendül a szervtranszplantációs lista, de elég egy rossz szó, és könnyen a bontásra ítéltek listáján találhatod magad. 
   3 főszereplőnk elbontását különböző okok miatt rendelték el. A tehetséges művész, Risa bontását a nevelőintézet túlterheltsége miatt intézték el. Connort a saját szülei ítélték "halálra" rossz magatartása miatt; és Lev? Lev egyszerűen önként jelentkezett. Ő a kiválasztott, a tized, akit az úrnak ajánlottak fel, hogy kicsiny élete egy magasztosabb célt szolgálhasson. Őszintén szólva ő volt az egyetlen karakter akit a könyv elejétől ki nem állhattam. Sosem szerettem a labilis és megbízhatatlan egyedek társaságát, és Lev maximálisan kimeríti ezt a karakter leírást. 
   Persze milyen történet is lenne ez, ha főhőseink csak úgy hagynák magukat elbontatni. Connornak köszönhetően némi ártatlan ember halála után, sikeresen megszöknek, az Ifizsaruk karmai közül, akinek a bontó szökevények becserkészése a fő feladatuk. Innentől kezdve esezveszett menekülés veszi kezdetét, ahol a tét maga az élet. Amennyiben sikerül elrejtőzniük 18 éves korukig, megmenekülnek. A törvény ugyanis a 18. évet szabta meg, mint felső korhatárt. A kérdés csak az, hogy mennyi esélye van 3 kamasznak a világ ellen, ha még egymásban sem bízhatnak? Hazugság, gyilkosság, árulás és téboly jellemzi Shusterman sötét világát, ahol a legdrágább és legértéktelenebb kincs az életed. 

Értékelés:  5/5 Mint azt már fent említettem, ez a könyv nem gyerekeknek való, nem egy rózsaszín világ tele pónikkal és hős szerelmesekkel. Ez egy brutális disztópia amit ha kézbe veszel, napokig nem fogsz szépeket álmodni. Milyen gyomorfogató világ az, ahol egy gyereket a saját szülei legálisan meggyilkolhatnak? Milyen beteg társadalom az ilyen? És talán épp ez teszi az eddigi legjobb disztópiává, amit valaha olvastam. Abszolút letehetetlen, abszolút beteges és abszolút gyomorforgató, egy igazi vérbeli ütős horror regény. Csakis erős lelkületű olvasóknak ajánlom 18 éves kortól!

A könyvből hamarosan film is készül, egyenlőre 2016-ra tűzték ki a forgatási időpontot, ami még biztosan változni fog! 

Szereposztás: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése