2016. április 11., hétfő

Kalapos Éva - Massza 


Fülszöveg: Ráber Patrik tök átlagos. Tizennégy múlt, egy hatosztályos gimibe jár, normális családja van és néhány (kevésbé) normális barátja. A haja szőke, a szeme sötétkék, a testalkata átlagos. A lányok alig veszik észre. Legalábbis a legtöbb. Ráber Patrik mégis elüt az átlagtól. Színésznek készül, szabadidejében verseket és monológokat tanul. A családja nem igazán érti meg, ahogy az osztálytársai sem. Ráber Patrik kretén. Ráber Patrik nyomorék. Ráber Patrikra nincs szüksége a világnak. Legalábbis azok szerint, akik zaklatják őt.Egy regény az online és offline megfélemlítésről, egy kamasz legádázabb félelmeiről és arról, hová vezet, ha a cybertérben teljesen elvész a kontroll. 
Egy ismerősöm ajánlotta ezt a könyvet. Hogy őt idézzem "Ezt el kell olvasnod!" A borító és a fülszöveg miatt kissé szkeptikusan álltam neki. Egy hétvégi olvasmánynak indult, végül 3 óra alatt kiolvastam, és azóta is a hatása alatt vagyok. Vannak olyan könyvek, amiket legszívesebben mindenkivel elolvastatnák. Azt hiszem, a Massza is ilyen. 

Egyre több fiatalt érint az internetes zaklatás réme. A mai fiatalok már nem érik be a fizikai terrorral. Nem elég, ha megszégyenítik és megalázzák a társukat. A technikának köszönhetően a gyerekek is egyre "kreatívabbak", ha arról van szó, hogyan tegyék tönkre a másik életét. Névtelen zaklató levelek, feltört Facebook-profilok ezrei, gúnyos megjegyzések, és kínos fényképek. Szinte naponta halljuk ezeket a szavakat, de vajon át tudjuk érezni a súlyukat? Sokan nem tudják, hogy egy-egy "poénos" megjegyzés akár egy életre megnyomoríthatja az ember lelkét. Ideje, hogy végre tanuljon a világ. Kalapos Éva Massza című könyve egy nagyon is reális tükröt mutat a társadalomnak. Abszolút kötelező olvasmány!

Ráber Patrik egy átlagos 14 éves kamaszfiú. Nem kifejezetten okos vagy szép, sőt! Még vámpírokkal sem haverkodik. Az ő tehetsége másban rejlik; a színjátszásban. Egyik legféltettebb titka ez, hisz még a legjobb barátai sem tudnak különleges szenvedélyéről. Klau és Bence nem értené őt, hisz nem látják a sorok közötti összefüggéseket, nem képesek átérezni a versekben lakozó érzelmeket. Ráber Patrik teljesen egyedül van. Egészen addig, míg rá nem bukkan egy amatőr színtársulat hirdetésére és fenekestül fel nem fordul az élete. Azonban a hirtelen jött hírnév nem mindig áldás... A gyerekek gonoszak tudnak lenni. Határt nem ismerve gázolnák át mindenen és mindenkin, és még nincsenek tisztában a következményekkel.
  Van egy pont amin túl már nem vicces. Van egy pont amin túl már nem "poénos", amin túl a fájdalom és a megaláztatás átcsap dühbe és haragba. És van egy pont amin túl már minden mindegy...
 Kalapos Éve szívbemarkolóan valósághű regénye minden szépítést mellőzve nyújt betekintést a fiatalok életének legsötétebb bugyraiba. Szívbemarkolóan eredeti!


Értékelés: 5/5 Sajnos nagyon kevés ehhez hasonló könyv van a piacon, pedig egy-egy ilyen mű sok fiatal életét tudná megváltoztatni. Az iskolai terror korunk egyik legnagyobb társadalmi problémája. Engem már az első pár oldaltól kezdve lenyűgözött a Massza. Vannak olyan könyvek, melyek nyomot hagynak bennünk. Amik megfognak és nem eresztenek. Mindenkinek van egy kedvenc könyve. A nagybetűs KÖNYV, amit legszívesebben minden élő emberrel elolvastatnánk. Na a Massza pontosan egy ilyen könyv. Én minimum kötelező olvasmánnyá tenném mind a fiatalok, mind a szülők és pedagógusok körében! 13 éves kortól ajánlom!

Montázs:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése