2016. május 7., szombat

Trónok harca 6. évad: Havas Jon titkos álneve

Egy újabb hétpecsétes titok nyomában


Sziasztok, én Cassye vagyok ez pedig egy újabb Entertainment Weekly cikk fordítása, melyben James Hibberd felfedi azt a kétbetűs kódot, mely Kit Harrington nevét takarta a teljes forgatási idő alatt. Tartsatok hát velem egy újabb kulisszatitok leleplezésében!  


A Trónok harca minden idők egyik legsikeresebb sorozata. Rajongók milliói követik árgus szemmel a szereplők legkisebb mozzanatát is. Azonban bekövetkezett az, amitől mindenki félt: A sorozat beérte és mára már le is hagyta George R. R. Martint, így az írón és néhány bennfentesen kívül már senki sem tudja, hogy mi fog történni. Ez az oka annak, hogy a premier előtt a legkisebb információ morzsa sem szivároghatott ki. (Persze ez nem jött össze...) Az ötödik évad brutális fináléja után egy valami tartott lázban mindenkit: Vajon Havas Jon él? Persze a kiszivárgott levélből tudjuk, hogy az író eredetileg életben akarta hagyni Jont, de az elmúlt 20 évben az akkor levázolt cselekmény sok mindenben változott. 
  A második évad premiere végül enyhülés hozott a sebekre: Mindenki kedvenc fattyúja (?) visszatért! De hogy lehet az, hogy közel egy éven át sikerült ezt titokban tartani és csak a premier előtt szivárgott ki az információ? Erre a rejtélyre fogunk fényt deríteni a mai cikkben! 

  
Ennyire nagy titok volt Havas Jon sorsa: Annak ellenére, hogy a tavalyi évben Kit Harrington több időt töltött a Trónok harca forgatásával, mint bármelyik másik színész, a "Havas Jon", mint karakternév egy helyen sem szerepelt a forgatókönyvben. Egy szót se ejtettek róla a jelenet leírásokban, sőt még a ruhatárosok listáján is álnéven szerepelt. 

A közismert név helyett a két vezető producer, David Benioff és Dan Weiss egy olyan álnevet adtak a karakternek, melyet a teljes forgatási idő alatt használtak. Ez a fedőnév nem más volt, mint az "LC" Lord Commander, mely magyar nyelven az Éjjeli Őrség parancsnokát fedi. 

A Havas Jon név használatának tiltása mindenre kiterjedt: Tilos volt akár csak megemlíteni is. "Senki sem szólíthatott Havas Jonnak, csakis LC-nek" - nyilatkozta Kit Harrington az EW-nek. Az egyetlen kivétel a forgatási jelenetek voltak. (Ahol a szereplők a nevén szólították a karaktert.) Még maguk a sorozat készítői is LC néven emlegették Havas Jont, ha egy külsős hallótávolságon belül volt.  

A becenév sok poén alapjául szolgált a színészek között. A feltámadás forgatása alatt Kit Harringtonnak anyaszült meztelenül kellett feküdnie egy asztalon, miközben Carice van Houted mosdatta. A Melisandret játszó színésznő elhatározta, hogy ad Kitnek egy speciális becenevet amit az LC monogram ihletett. (Sajnos ez nem tűr nyomdafestéket, de nyugodtan tippelgessetek.)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése