2016. május 11., szerda

Trónok harca 6. évad Kit Harington és az Esküszegő


forrás: www.ew.com

Havas Jon meghozott néhány kulcsfontosságú döntést az eheti "Esküszegő" című epizódban. 
Először is kivégezte az Éjjeli Őrség lázadó testvéreit, köztük (sokak örömére) a tinédzser Ollyt is; majd "Az én őrségem véget ért" kijelentéssel elhagyta Fekete Várat. 
Jon számára ez a két döntés egyértelműen összekapcsolódott; motivációul szolgálhatott számára az, hogy miközben halott volt, nem látott "semmit". 

"Végzett velük" - nyilatkozta Kit Harington Havas Jonról és az Éjjeli Őrségről. "Látta a túlvilágot, látta a másik oldalt és azt, hogy mi van ott; majd visszatért és rájött, hogy kézbe kell vennie az élete fölötti irányítást és eltűnnie onnan. Az a hely elárulta őt. Minden amire felesküdött és ami mellett kiállt, megváltozott. Ráadásul ki kellett végeznie egy gyereket. Megölt egy fiatal gyereket, és többé már nem látta értelmét annak, hogy maradjon. A szíve legmélyén tudta, hogy ha az Őrségben marad nem védheti meg sem a Királyságot, sem önmagát. 

Mint azt a Trónok harca legelső részében is láthattuk, a dezertálás súlyos bűncselekmény és még súlyosabb büntetést von maga után. Azonban az Éjjeli Őrség esküje kifejezetten egyértelmű: "Sűrűsödik az éj, elkezdődik az őrségem. Nem ér véget halálom napjáig." Lévén Havas Jon meghalt, technikailag nem mondható "esküszegőnek" azért, mert levetette a Feketét. 


Korábban Kit Harington azt nyilatkozta az EW-nek, hogy a Ser Davossal és Melisandre-al folytatott beszélgetése a hatodik évad leglényegesebb jelenete volt a karaktere számára. 

forrás: thedailybeast.com


"Először attól féltem, hogy miután feltámad ugyan az az ember lesz mint volt - akkor nem lett volna semmi értelme a halálának. Elhangzik egy briliáns mondat, mikor Melisandre azt kérdezi, hogy "Mit láttál?" Jon erre azt feleli, hogy "Semmit, csak a semmi volt ott." Ez alapjaiban rengeti meg azt a feltételezést, hogy "Nincs semmi a halál után." "Számomra ez volt az évad legfontosabb mondata. Jon sosem félt a haláltól, ez tette őt olyan erőssé és tiszteletreméltóvá. Ráeszmélt egy lényeges dologra az életével kapcsolatban: Meg kell élnie, hisz ez minden, ami itt van. Ő már járt a túloldalon, és tudja, hogy nincs ott semmi. És ez megváltoztatta őt. Elkezdte félni az Isten nevét. Nem akar újra meghalni, de ha mégis így lenne, nem akarja, hogy ismét vissza hozzák." 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése