2016. március 23., szerda

George R. R. Martin - Lázálom 


Fülszöveg: Abner Marshra, a balsorstól hajszolt hajóskapitányra végre rámosolyog a szerencse, amikor egy titokzatos idegen segítségével megépítheti álmai gőzösét, amely a legjobb istenverte hajó lesz az egész Mississippin. De mi álmaink ára? Mit akarhat a távolról érkezett Joshua York és nála is különösebb barátai, akik csak éjjelente tűnnek elő a Lázálom fedélzetén? 1857 fülledt nyarán a vén folyamördög hullámai a vér ízét sodorják magukkal…
A Lázálom úgy tűnik ki ragyogó mivoltában a többi rémregény közül, ahogyan a hold tündököl a Mississippi hullámai fölött. Elegáns, izgalmas, a klasszikus regényírás legjobb hagyományait felelevenítő mű, amelyet képtelenség letenni.





Előszó: George R. R. Martin az egyik legnagyobb kedvencem. A Tűz és Jég dala után azonban kissé félve kezdtem bele e a Lázálomba, hisz a modern irodalom csak úgy ontja magából romantikába burkolt vámpír történeteket. Martinnak mégis sikerült valami újat, valami egyedit alkotnia. 


A vad folyók edzette Abner Marsh sosem volt túl szép, vagy túl okos. Erénye a becsületében és a jó felfogásában rejlett, az élet mégsem bánt vele kesztyűs kézzel. Miután a jég tönkretette gőzhajó vállalkozását, egy új esélyt ad neki a sors Joshua York képében. A titokzatos fiatal férfi minden álma egy gőzhajó és egy tapasztalt gőzhajós aki segít neki elkormányozni azt. Habár Marsh kezdetben bizalmatlanul állt York társulási ajánlatához, végül a két férfi mégis meg tud egyezni. Abner annyi pénzt kap amennyit csak szeretne, újraindíthatja a vállalkozását és megépítheti álmai gőzösét, egy feltétellel: Nem kérdezősködik. De ez az alku a pokolban köttetett. Éhes tekintetek leselkednek a gyönyörű és vad Mississippi partjain. A bűn és a romlottság mindent áthat, még magát a Lázálmot is. Abner végül egy olyan átkozott mesevilágba csöppen ahol nem csak a jónak, de a gonosznak is két arca van. A kérdés már csak az, hogy képes lesz-e különbséget tenni a kettő között, vagy a gonosz felülkerekedik rajta és elvesz tőle mindent amiért eddigi élete során harcolt. 
 A közeli rabszolga-öbölben valami szörnyű és rettenetes lakozik. Remegő ajkak és félve elsuttogott szavak viszik hírét a felfoghatatlannak. Damon Julian az éjszaka ura rabszolgaságba taszítva egész népét uralkodik egy vérből és halálból felépített királyságon, de birodalma alapjaiban megremegni látszik, mikor új kihívója akad. 

Értékelés: 5/5: Megrázóan egyedi és az utolsó pontosvesszőig borzongatóan izgalmas fantasy regény. George R. R. Martin még egy olyan lerágott csontból is képes kihozni valami újat, mint a vámpírsztori. De óva intek minden szép lelkű olvasót! Ez a regény nem egy rózsaszín ködös leányálom. Martin vámpírjaitól nem véd sem kereszt sem fokhagyma, sem egyéb házi praktika.. Nincsenek romantikába burkolt misztikus lények, sem hős szerelemes lovagok. Csak a sötét és kegyetlen éj, ami mindent felemészt. 18 éves kortól ajánlom minden fantasy rajongónak. A Lázálom igazi csemege volt a begyöpösödött vámpírsztorik után



Montázs:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése